Kategorie NaturaStworzenia

Internet zwariował na punkcie gigantycznych nietoperzy. Choć są ogromne, wyglądają uroczo

Jak zwykle dziwny obraz zwierzęcia robi rundki w Internecie. Tym razem media społecznościowe zwariowały na punkcie gigantycznego nietoperza.


Gigantyczne nietoperze

Ogromny nietoperz jest jak najbardziej prawdziwy. Niektórzy takim widokiem są absolutnie podekscytowani, inni nieco mniej, szczególnie, że w ostatnim czasie latające ssaki stały się niesławne. Spokojnie, większość z nich to wegetarianie.

What do you do when you see a Flying Fox in your backyard? (The Philippines) from r/natureismetal

Klasycznie zaczęło się od użytkownika Twittera, który opublikował zdjęcie gigantycznego nietoperza wiszącego niczym Nosferatu na czyimś ganku. Jak zawsze w takich przypadkach, kilka rzeczy należy sprostować.

Internet zwariował na punkcie gigantycznych nietoperzy. Choć są ogromne, wyglądają uroczo

Acerodon grzywiasty

Pojawiły się doniesienia, że ten gatunek latających ssaków może osiągać rozmiar człowieka. Jeśli mamy na myśli małe dziecko, to jak najbardziej rozmiar się zgadza. Nietoperze mogą rzeczywiście są imponujących rozmiarów, ale nie należy przesadzać z pomiarami.

Internet zwariował na punkcie gigantycznych nietoperzy. Choć są ogromne, wyglądają uroczo

Acerodon grzywiasty to jeden z gatunków mega nietoperzy i jak sama nazwa wskazuje, jest dość mega. Należy do rodziny rudawkowatych, a jego rozpiętość skrzydeł może wynosić od 150 do 170 centymetrów.

Internet zwariował na punkcie gigantycznych nietoperzy. Choć są ogromne, wyglądają uroczo

Rudawka malajska

Mimo sporych rozmiarów, acerodon waży zaledwie 1,5 kilograma. Nietoperz ma więc wzrost 11-letniego dziecka, ale waży mniej więcej tyle, co niewyrośnięty chihuahua. Futrzak występuje na Filipinach i jest zagrożony wyginięciem.

Internet zwariował na punkcie gigantycznych nietoperzy. Choć są ogromne, wyglądają uroczo

Innym latającym gigantem jest rudawka malajska nazywana także latającym psem. Rozpiętość skrzydeł tych „bestii” wynosi od 130 do 150 centymetrów, a masa ciała nie przekracza 1 kilograma. Gatunek można spotkać w południowo-wschodniej Azji.


Fotografie: www.reddit.com